Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Benezoli a tollát forgatja

2016.11.28

Benezoli körülnézett ebben az eszement világban, megcsóválta a fejét, összevonta a szemöldökét, és fittyet hányva a köldöknéző, önmegvalósító kordivatra, kiszáradt kalamárisát megtöltötte a saját titkos receptje szerint készült téntával – sejtésem szerint kisüsti pálinkát biztosan löttyintett bele, és az édesnemes szögedi paprika mellé csípőset is kevert hozzá –, nekiveselkedett, és pennáját sűrűn mártogatva egykettőre megírta az utóbbi idők legmulatságosabb könyvét egy régóta lerágott csontnak számító témáról, melynek feldolgozásai a vásári ponyváktól a Móricz-regénye(ke)n át az álnéven író Csöndes Hubertusz vadnyugati paródiájáig terjednek, a magyar nótákat és a Szinetár-Oszter–féle filmsorozatot nem is említve, ám Bene Zoltánnak sikerült valami teljesen új, friss ízt adni az elcsépelt betyárkalandoknak, miközben megőrizte a történet óidőkbeli zamatát is, és érdemes, nemes Rózsasándorát nemcsak a Kukorica Jancsik, Háry Jánosok, Kakukk Marcik közé emelte föl, hanem egy füst alatt világirodalmi kontextusba helyezését is végrehajtotta a megfelelő párhuzamok felvillantásával. – Jámborné Balog Tünde recenziója a Ligetben

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Betyár-mindenütt

2016.11.09

Penderbajszú, alföldi Don Quijote elevenedik meg, oldalán örök társa, a puszták Sancho Panzája. Ez már nem Rózsa Sándor, ez Rózsasándor (és barátja, Panzasándor), fogalom, néplegenda, és mint ilyen, lehet bármi, megnyilvánulhat bármilyen képzet formájában. Olykor Stan és Pan, olykor Hacsek és Sajó, olykor Bud Spencer és Terence Hill árnya sejlik fel a pandúrszomorítók figurájában. De Rózsasándorban bujkál Mátyás király, Zorro és Robin Hood (ahogy a szerző írja, Robin Hódi) is. Sőt, időnként mintha Rejtő Jenő valamelyik ikonikus alakja köszönne vissza. – Kapitány Máté recenziója a Ligetben

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kultúrcsevej Bene Zoltánnal...

2016.11.06

Kultúrcsevej Bene Zoltánnal az érdemes, nemes Rózsasándorról

2016. december 13., kedd, 17 óra, Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4) 1. emeleti folyóirat-olvasóterme

Kultúrcsevej Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetőjének ajánlásával

Vendég: Bene Zoltán, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című betyárpikareszk szerzője

Beszélgetőtárs: Beslin Anita

Közreműködik: Seres István

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai

2016.10.28

Megjelent Bene Zoltán betyárpikareszkje, Az érdemes, nemes Rózsasándor Török Eszter rajzaival a Liget Műhely gondozásában.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A Pannon Tükör kulturális folyóirat 2016. 5. számának bemutatója

2016.09.25

A Pannon Tükör kulturális folyóirat 2016. 5. számának bemutatója

2016. október 19., szerda, 16 óra 30 perc, a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára

A zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör folyóirat idei 5. lapszámában tematikus blokkot szentel Szegednek, fölvillantva néhány momentumot a Tisza-parti város irodalmi-kulturális életéből.

A lapszámot bemutatják: Kaj Ádám főszerkesztő, Szemes Péter és Bene Zoltán szerkesztők

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Üzenet a másvilágra. Hommage à Tömörkény

2016.09.25

Üzenet a másvilágra. Hommage à Tömörkény

A 150 éve született Tömörkény István előtt tisztelgő szépirodalmi antológia bemutatója

2016. október 18., kedd, 18 óra, Millenniumi Kávéház Klubja (Dugonics tér 12.)

Az antológiában Ambrus Lajos, Bakos András, Balogh Gyula, Bánki Éva, Bátyi Zoltán, Becsy András, Bene Zoltán, Berka Attila, Boldog Zoltán, Csernák Árpád, Deák-Takács Szilvia, Diószegi Szabó Pál, Kaiser László, Kecsmár Szilvia, Lennert Móger Tímea, Marton Árpád, Miklós Péter, Nagy Zsuka, Sándor Zoltán, Simon Adri, Szappanos Gábor, Száraz Miklós György, Székelyhidi Zsolt, Szekeres Sándor Gábor, Vass Tibor, Wilhelm József, Zsille Gábor írásai olvashatók.

Moderátor: Petró János

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Modern hősök és példaképek. Bene Zoltán irodalmi estje

2016.02.06

Modern hősök és példaképek – Bene Zoltán irodalmi estje 2016. március 9-én, szerdán, 16.30-kor a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtárában (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Versírók és versmondók IV. találkozója – Baka István emlékére

2016.02.05

2016. február 26-án és 27-én már negyedik alkalommal rendezi meg a Szentes Városi Könyvtár a Versírók és versmondók találkozóját – Baka István emlékére. Neves költők lesznek a vendégeink: Markó Béla, Vince Fekete, Diószegi Szabó Pál, Dimény-Haszmann Árpád, Mirtse Zsuzsa, Veszelka Attila, Lennert Móger Tímea, most csak lélekben és gondolatban, de velünk lesz Lövétei Lázár László (a Székelyföld Kulturális Folyóirat főszerkesztője), valamint itt lesz Paulovits Tamás, a program szellemi atyja, és a két napos rendezvény moderátora: Bene Zoltán író. Antal Anikó, Fabulya Andrea és Kató Hajnalka versmondók mellett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatosai (felkészítő: Szurmik Zoltán tanár úr) mondanak verset.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kocsmák és igazodási pontok

2015.06.15

„Minden regény” – mondja egy helyütt Szávai Géza, André Breton „Tout est art” valamikori kijelentését parafrazeálva. Olvasom Bene Zoltán újabb könyvét, novelláskötetét, Kurta élet a címe, kétszáznyolcvanegynéhány oldalon szövi a mese szálát, s igazolva látom Szávai kijelentését: valóban, Bene történeteiből három regény is kitelne, nem véletlenül került a főcím alá a Három novellafüzér megjelölés. – Láng Eszter recenziója a Kurta életről a BárkaOnline-on

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Könyvhét, Szeged 2015

2015.06.05

Június 8., hétfő, 18 óra 15 perc, Dugonics tér

Bene Zoltán író és Pusztai Virág grafikus a Könyvhéten

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »