Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Versírók és versmondók IV. találkozója – Baka István emlékére

2016.02.05

2016. február 26-án és 27-én már negyedik alkalommal rendezi meg a Szentes Városi Könyvtár a Versírók és versmondók találkozóját – Baka István emlékére. Neves költők lesznek a vendégeink: Markó Béla, Vince Fekete, Diószegi Szabó Pál, Dimény-Haszmann Árpád, Mirtse Zsuzsa, Veszelka Attila, Lennert Móger Tímea, most csak lélekben és gondolatban, de velünk lesz Lövétei Lázár László (a Székelyföld Kulturális Folyóirat főszerkesztője), valamint itt lesz Paulovits Tamás, a program szellemi atyja, és a két napos rendezvény moderátora: Bene Zoltán író. Antal Anikó, Fabulya Andrea és Kató Hajnalka versmondók mellett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatosai (felkészítő: Szurmik Zoltán tanár úr) mondanak verset.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kocsmák és igazodási pontok

2015.06.15

„Minden regény” – mondja egy helyütt Szávai Géza, André Breton „Tout est art” valamikori kijelentését parafrazeálva. Olvasom Bene Zoltán újabb könyvét, novelláskötetét, Kurta élet a címe, kétszáznyolcvanegynéhány oldalon szövi a mese szálát, s igazolva látom Szávai kijelentését: valóban, Bene történeteiből három regény is kitelne, nem véletlenül került a főcím alá a Három novellafüzér megjelölés. – Láng Eszter recenziója a Kurta életről a BárkaOnline-on

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Könyvhét, Szeged 2015

2015.06.05

Június 8., hétfő, 18 óra 15 perc, Dugonics tér

Bene Zoltán író és Pusztai Virág grafikus a Könyvhéten

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Vitafórum

2015.04.19

A Juhász Gyula Irodalmi Emlékmúzeum létrehozása érdekében vitafórumot tart a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Magyar Kulturális Örökség Alapítványa, a Szegedi Írók Társasága és a SZAB szépírói tagozata.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hitel-est: Nemzet és függetlenség

2015.02.16

2015. február 18., szerda, 18 óra

Budapest, MOM Kulturális Központ

Nemzet és függetlenség

Közreműködnek: Bene Zoltán, Bertha Zoltán, Lentner Csaba, Papp Endre, Szidiropulosz Archimédesz

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Pótszékes könyvbemutató Szegeden

2014.10.17

Kurta élet című kötet bemutatójáról – a Kurta élet című kiállítás megnyitójáról az Irodalmi Jelen Online felületén. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kurta élet: könyvbemutató és kiállítás

2014.09.06

2014. október 16., csütörtök, 18 óra, Millenniumi Kávéház

Bene Zoltán: Kurta élet című kötetének bemutatója – Pusztai Virág: Kurta élet című illusztráció-tárlatának megnyitója

A könyv szerzőjével beszélget és a kiállítást megnyitja: Petró János költő, publicista

A kötetről:

Bene Zoltán virtigli elbeszélő, aki falut, várost, kocsmát választ különcei történetének helyéül, szereti és szánja ezeket a figurákat, de az iróniát, sőt néha a gúnyt is megereszti irányukba. Amikor már ráhangolódnánk az írónak erre a szemléletére, nem kis meglepetéssel vesszük észre, hogy ezek a különcök mi vagyunk, az olvasói. Az egyik novellaciklusában  az „én falumat” emlegeti, de nem Gárdonyi áhítatával, hanem a furcsa figuráknak és történeteknek kijáró csipkelődéssel, szánakozó megértéssel. Bene Zoltán mindent elbeszél, alig van leírás, ábrázolás a novelláiban. Ez az írói ereje, különlegessége, itt tobzódik, olyan gazdag figurákban és történetekben, hogy ez az irodalmi tömegből való kiválásának egyéni jele. Azért is használom a virtigli szót írásaira, mert hamisítatlan elbeszélő, aki ennek a szituációját nagy ötletességgel teremti meg, ugyanakkor a mesélés jellemzőjét, a kitalálást is szerencsésen műveli, azaz „hazudik”, de elhisszük neki.

(Ilia Mihály)

2014. október 16-24., Millenniumi Klub

Pusztai Virág: Kurta élet című illusztráció-tárlata

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kölcsey-érem

2014.01.24

„A Kölcsey-érmek átadását is a Magyar Kultúra Napján tartották. Idén tízen vehették át az elismerést: Rácz Mária művészeti vezető, Molnár Gyula klarinétművész, Bene Zoltán író, Pataki Ferenc színművész, Szabóné Dancsik Tünde moderntánc-pedagógus, Kerek Attiláné művészeti vezető, Csigér Mariann színházszervező, Beslin Anita riporter, Erdősné Fagler Erika karnagy, valamint Radnóti Tamás közművelődési szakember.”

szegedma.hu 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Farkascseresznye: könyvbemutató Szentesen

2013.12.04

A Farkascseresznye bemutatója Szentesen, a Városi Könyvtárban 2013. december 10-én, kedden, este 6 órától.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A Farkascseresznye szegedi bemutatójáról az IJO-n

2013.11.03

Gyakran kérdezik pestiek, történik-e olyan irodalmi esemény Szegeden, ami nem lehetne máshol, amiről az ember elhiheti, hogy a Napfény Városának sajátja, úgy, mint a Kárász utca, a Boszorkány-sziget vagy éppen az Anna-kút. Tehát nem máshonnan importált rendezvény, a road show egyik állomása, ahol a helyi erő megpróbálja feltenni azokat a kérdéseket, amelyek a fővárosi kocsmákban még nem hangzottak el. Ilyenkor először a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál juthat a válaszoló eszébe, amelyet Orcsik Roland és Kollár Árpád évek óta kitartóan szervez, másodjára pedig a sokkal csendesebb, kevesebb pálinkával és zenével zajló Bene Zoli-könyvbemutatók... – Boldog Zoltán helyszíni tudósítása a Farkascseresznye szegedi bemutatójáról

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek